Gırtlak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Gırtlak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Gırtlak şişmesi, genellikle iltihap nedeniyle oluşan bir sağlık sorunudur. Bazı durumlarda gırtlak içinde yer alan bezler iki kat ya da üç kat şişebilir. Gırtlak şişmesiyle beraber nefes almakta güçlük, gırtlakta yanma hissi ya da yara varmış gibi bir his yaşanabilir. Sadece gırtlakta şişmeye yol açan bazı hastalıklar ev tedavisiyle bazen kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Ancak bazı durumlarda sorun ciddi olabileceğinden mutlaka tıbbi destek alınması gerekir.

Gırtlak Şişmesi Nedenleri

Bakteriyel Gırtlak İltihabı: Gırtlak, yemek borusu ve soluk borusunun etrafında bakteri oranı arttığında gırtlakta iltihap oluşumu riski artabilir. İltihabın ardından gırtlakta şişme meydana gelir. Gırtlakta iltihaba yol açan ve en sık rastlanılan bakteri Streptokok bakterisidir. Bu bakteri aynı zamanda gırtlak şişmesiyle beraber hafif ateş, yutkunmada güçlük gibi belirtilere de yol açabilir. Yaşanan belirtiler soğuk algınlığı belirtileriyle kısmen aynıdır.

Bademcik İltihabı: Boğazda yer alan bademciklerin bakteri kaynaklı olarak iltihaplanması şişmeye yol açabilir. Gırtlak iltihabının yaşanmış olması bademcik iltihabı riskini artırabilir. Bazı kişilerde bademcik iltihabı genetik olarak yaşanabilir. Bu kişiler iltihaba yatkın olur.

Diğer İltihaplar: Virüs, bakteri ya da farklı mikroorganizmalar farenjit, kabakulak, grip, soğuk algınlığı, gırtlak kapağı iltihabı ve öpüşme hastalığına yol açarak gırtlak şişmesi yaşanabilir.

Guatr: Tiroit bezinin şişmesi olarak tanımlanan guatr hastalığı, iyot eksikliği ya da fazlalığı nedeniyle oluşum gösterir. Ergenlik çağı, hamilelik dönemi gibi dönemlerde vücutta yaşanan hormon değişimleri guatr hastalığını tetikleyebilir. Bununla beraber bağışıklık sistemi hastalıkları da guatr hastalığını tetikleyebilir. Guatr gırtlak şişmesine yol açabilir.

Alerjik Tepkimeler: Vücut birçok farklı maddeye karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Tüketilen bazı yiyecekler, içecekler, toz, kir, polen, hayvan tüyleri alerjik tepkimeye yol açacak etkenler arasında sayılabilir. Bu etkenler dudak, dil ve gırtlak gibi bölgelerin şişmesine sebep olabilir.

Anafilaksi: Vücudun vermiş olduğu bir alerjik reaksiyondur. Genelde yiyecek ve içeceklerden kaynaklanır. Bağışıklık sisteminin aşırı hassaslığı ya da vermiş olduğu aşırı tepki hastalığa yol açabilir. Hastalık bazen ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi gelişir. Hasta şoka girdiğinde, deride yanma, kızarma, bilinç kaybı, terleme, nefes darlığı, nabız artışı, sıcak basması ve deride renk değişimi görülebilir.

Dil Şişmesi: Dil şiştiğinde gırtlağa kadar uzayarak gırtlak şişmesine sebep olabilir. Dil, anjiyoödem, kızıl hastalığı, dil kanseri, amiloidoz, mantar, herpes virüsü gibi nedenlerden dolayı şişebilir.

Horlama: Uyku esnasında nefes yolunda bulunan dokuların aşırı gevşemesi sonucu ortaya çıkan ses horlama olarak tanımlanır. Gece horlayan insanların çoğunda gırtlak şişmesine rastlanır.

Stres: Gırtlak şişmesi stres nedeniyle yaşanabilir. Stres bazı insanlarda nefes darlığına sebep olabilir. Nefes darlığına gırtlak şişmesi ve göğüs ağrısı gibi şikayetler eşlik edebilir.

Gırtlak Şişmesinin Diğer Nedenleri
  • Gırtlak kanseri
  • Böcek sokmaları
  • Kimyasal madde zehirlenmeleri
  • Kimyasal yanık
  • Aşırı sıcak içecek tüketimi
Gırtlak Şişmesi Tedavisi

Gırtlak şişmesi için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doktor altta yatan nedeni tespit ederek o yönde tedaviye başlar. Tedavide başlangıçta ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi antibiyotikler, antihistamin ilaçlar, epinefrin iğnesi, boğaz pastillerini kapsar. Bir diğer seçenek bademciklerin alınmasıdır. Kişi yılda beş defadan fazla bademcik iltihabına maruz kalıyorsa en doğru yaklaşım bademciklerin alınmasıdır. Gırtlak şişmesi, guatr nedeniyle oluşuyorsa ve guatr tanısı erken konmuşsa ilaç tedavisi faydalı olabilir. Ancak hastalık ilerlemişse cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Bunların haricinde evde destek tedaviyle gırtlak şişmesinin kısa sürede iyileşmesi sağlanabilir. Dışarıdan boğaz üzerine ısıtma pedleri uygulamak, tuzlu ve karbonatlı suyla gargara yapmak, bulunulan ortamın nemini artırmak ve gırtlağı tahriş edebilecek ürünlerden kaçınmak tedaviye yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gırtlak Görevi Nedir?

Gırtlak Görevi Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yutkunma Sırasında Gırtlak Kapağı

Yutkunma Sırasında Gırtlak Kapağı

Gırtlağın Görevi Nelerdir?

Gırtlağın Görevi Nelerdir?

Gırtlak Kuruması Belirtileri ve Tedavisi

Gırtlak Kuruması Belirtileri ve Tedavisi

Gırtlak Felci Belirtileri ve Tedavisi

Gırtlak Felci Belirtileri ve Tedavisi

Gırtlak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gırtlak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi